İÇSEL DİSİPLİN

Bir şeyin daha iyi olması adına anlık zevkleri reddetmektir. İçsel disiplin bir eylemi yetenek ve yetkinliğiniz artana kadar defalarca yapma zorunluluğuna katlanma gücüdür.

Duygular yerine düşüncülerle hareket etmeyi öğrenmektir. Yapmaya karar verirsiniz ve gerçekleşene kadar devam edersiniz. Bir üst seviyeye çıkabilmek için önce kararlar almalı ve sonra onları gerçekleştirmelisiniz. Kararı takip eden eylem öz güven yaratır. Öz güveniniz yüksekse başkaları size inanmaya başlar. Başarı ortaya koyduğumuz çabanın yoğunluğuna ve kalitesine bağlıdır.

Bir harita size şu anda buradasın diye bilgi verir nerde olduğunu bilirsen her hangi bir yere gitmek için plan yapabilirsiniz. Elinizdeki kaynakları bilmelisiniz ve daha fazlası olmak için hazır olmalısınız.

Başlamak işin yarısıdır diye bir paradigma yarattık bitirmeye değil başlamaya odaklandık. İçsel disiplin bitirmektir. Bitirmeye dayalı alışkanlık geliştirmek gerekir.  İş yapma alışkanlığımız ve konfor alanımızı değiştirmeye çalıştığımızda gerginlik ve stres oluşur. İşte tam bu noktada içsel disipline ihtiyaç vardır.

Eski alışkanlıkları değiştirmek için eylem, odak ve istek gereklidir. Bunu yapmaya başladığınızda artan bir güç ve dönüşüme sahip olursunuz.  Çünkü içsel disiplin ödül ve ceza olmadan yıllarca yaptıklarınızdır.

İçsel disiplini olan insanlar ilhama, başkalarının yardımına, şansa, doğru zaman ve doğru yere inanmazlar. Doğru kişi olmaya odaklanırlar. İçten disiplin ter dökmek, emek vermektir.

Hiç kimse sevmediği bir işle derinlemesine ilgilenmez.Bu nedenle yapabileceklerinin en iyisini ve bundan doğan mutluluğu  asla deneyimleyemez. Yaptıkları iş tamamlanana kadar direnç gösterirler. Vazgeçmeyi reddederler.

Direnmek durmayı reddetmektir. Direnmede duygular devrede olduğunda yorgun olduğunuzu düşünebilirsiniz. Düşünceler devrede olduğunda ne yapılması gerektiğine objektif olarak odaklanursınız. İçsel disiplin tamamlanana kadar devam etmektir. 

Hoşlanmadığımız ve içsel disiplin olarak düşünmediğimiz her iş angarya olarak algılanır.Angarya olarak gördüğünüz işleri özenerek yapmadığınızda iyi sonuç alamazsınız. Yapmayı zorunluluk gördüğümüz hiçbir işi geliştiremeyiz. Üzerinde odaklanamayız. Angarya gördüğümüz rutin işlerin negatif enerjisi yaratıcılığımızı olumsuz etkiler. Başarmak zorunda olduğumuz işler içinde alışkanlık oluşturur.

Böylece insanlar başaracağına inanmazsa direnmez ve en yüksek gayreti göstermezler. Başarmak zorunda olup olmadıklarını sorgulamaya başlarlar!

İçsel disiplin konsantrasyon gerektirir.Konsantarsyon derinlemesine ilgili olmak ve yetki verilmekle ortaya çıkar.  Amacın açıklığı şüphe ve kararsızlığın düşmanıdır. Artmış konsantrasyon her zaman ödülünü alır.

Henüz yorum yazılmadı. İlk yorum yazan sen ol!

Yorum yazın

Ücretsiz bilgi almanız için sizi arayalım!