;

FİNANS YÖNETİMİ

Erdem Karagöz

Napolyon'un o çok bilinen anekdotu ile başlayayım. Savaşın kaybedildiğini öğrenen İmparator, komutanları toplar ve sorar; "Söyleyin bakalım savaşı neden kaybettik?" Korkudan tir tir titreyen generaller, birkaç nedeni var derler ve saymaya başlarlar; "Bir, barut bitti!" Napolyon, "Tamam gerisini saymana gerek yok." diyerek generalin konuşmasını hiddetle keser.

Evet  şirketlerin batma, ilişkilerin bitme nedenlerinin başında nakit sorunu gelir. Öyleyse yaşam hedeflerini belirle, banka hesabında ne kadar olması gerektiğini planla.

Yaşınıza göre finansal dönüm noktalarını hemen oluşturmaya başla. Bunları ne kadar yazılı ve net hale getirirsen içsel disiplinin o kadar artacaktır. Sürekli olarak size kredi kartlarınızın tamamının ödenmesi gerektiği anlatılır. Asgari ödeme yaptığınızda ya da birkaç ay ödeme yapamadığınızda 1000 lira limitli kredi kartınızdan yıllık 250 lira ile 360 gecikme faizi,  vergi, kart aidatı  ödediğinizi bilseydiniz ne yapardınız? Asgari ücretli birinin cebindeki 5 -6 kredi kartının hesabını siz yapın.

Kredi kartı limitleri arttıkça ödediğin gecikme faizi, vergiler artmaktadır. Öyleyse tasarrufa kredi kartlarınızdan başlamalısın.

 Kredini izle findeks notunuzu yükseltmek gibi bir hedefin olsun. Buna başarmak için önce tasarruf edeceğin parayı ayırıp sonra harcamaya başla. Acil durumlar için fonda mutlaka para tutun. Amerika gibi ülkelerde 400- 1000 dolar arası parayı nakitte kalmak önerilir. Türkiye için ortalama için 2-3 aylık mimumum giderleriniz kadar nakitte kalmanız yararlıdır.

 Kullanmadığı abonelikleri kapatmalısın, aylık giderleri tek tek yaz nereden tasarruf edeceğini hesapla. En azından iki yıldır kullanmadığın eşyaları hemen satabilirsin.. Dolap gibi sitelerde satabileceğin ne kadar giysi ve ürünün olduğuna inanamayacaksın.

İstek ile ihtiyacı ayırın. Aç karnına market alışverişi yapmayın. Liste yapın. Değeri 100 TlL üzerindeki alışverişler için bir gün düşünün. Ödünç para vermeyin ya paranızı ya da dostunuzu kaybedersiniz. Kaybedecek aşırı risklere girmeyin. Asla tüm varlığını bir işe ve alana yatırma.

Para hakkında olumlu düşün. Para sevgiliye benzer ilgi göstermezsen başkasına kaçar! Mutluluk için para şarttırmıdır?  Evet şarttır çünkü gelir arttıkça refah ve yaşam doyumu artar.

Zengin insanlar her kuruşuna dikkat eder. Bir şeyi kiralayamazlarsa asla satın almazlar. Başkasına kiralayamazlarsa kiralamazlar.

En çok neye odaklanıyor ve neye zaman ayırıyorsunuz? Finansal hedeflerinizle eylemleriniz uyumlu mu? İşinizde evinizde, toplantıda, görüşmede performansınızı geliştirmeye ve kazanan olmaya odaklanın. Tasarruf etmenin iki yolu vardır. Gelirlerini artırmak ve giderlerini azaltmak. Gelirinizin %10’unu sürekli biriktirdiğinizde yeni gelir kaynakları için yatırım yapabilirsiniz.

Bu gelir sizin youtuber olmanız için iyi bir kamera, ses ve ışık sistemine sahip olmanızı sağlar. Bölgesel organik ürünleri alıp satmanız için kaynak olur. Düzenli yeni gelir kaynaklarına ve finansal özgürlüğe adım atmanızı sağlar.

Finansal danışmanlık konularında udemy gibi portallardan youtube üzerinden eğitimler alın.

Gereksiz ve önemsiz giderlerinizi tespit edin. Giderlerinizi gözden geçirin aylık 5 liralık fazladan ödeme yıllık 60 lira demektir. Bu şekilde çok sayıda gereksiz ödeme yaptığınızı görebilirsiniz.

Bozuk para biriktirin!

Geliriniz altın ve dolar değilse asla altın ve dolar borçlanmayın. Kira gideriniz aylık gelirinizin % 25’ini geçmemelidir. Gıda harcamalarınız aylık gelirinizin %20’sinden fazla olmamalıdır. Giyim giderleriniz aylık kazancınızın % 5 ile 8’i arasında olmalıdır.

Moraliniz bozulduğunda, canınız sıkıldığında alış veriş ile kendinizi ödüllendirme psikolojisine düşmeyin. Paradigmanızı değiştirin. Yeni kazançlar için üretmeye ve değer katmaya odaklanın.

Bir iki yıllık disiplin gelecekte daha rahat yaşamanıza, yeni gelir kaynaklarına ulaşmanıza sebep olacaktır.

Unutmayın bu disiplin senin öz güvenini artıracaktır.

Henüz yorum yazılmadı. İlk yorum yazan sen ol!

Yorum yazın

Ücretsiz bilgi almanız için sizi arayalım!