NEREMİZLE DİNLİYORUZ!

Erdem Karagöz

16 aylık kızım Zeynep benimle konuşurken yüzümü eliyle kendi yüzüne çevirtiyor. Göz teması sağlamamamı istiyor. Anlattığım sözler ile ilgilenmiyor, beden dilimi müthiş takip ediyor. 8 aylık iken elime alıp gülerek “mikrop” diye seslendiğimde kahkahalar atıyordu. Bir bebek dinlemenin sadece” iki kulak” ile yapılmadığının farkında!

Dinleme içine beden dili, göz teması katılmadığında özellikle görsel insanları etkilemek ve ikna etmek oldukça zorlaşıyor. Toplumun % 85’i kadarının ilk temsil sisteminin görsellik olduğunu düşündüğünüzde dinlemenin kulaklar, gözler ve beden dili ile yapıldığını çok iyi bilmek gerekiyor.

Kulaklar; sözlü iletişim için

Gözler; sözlü olmayan iletişim ve detaylar için

Beden; dinlediğinizi fiziksel olarak göstermek için kullanılır.

Dinlemek karşımızdaki kişinin Dünyasına açılan penceredir. Deneyimlerine, duygularına, düşüncelerine ve yaşamına bakış geliştirmektir. Potansiyellerini anlamak, engellerini keşfetmek ve dünyasına dokunmaktır dinlemek. Sizinle sırlarını paylaşmasını istediğiniz birisine sırlarınızı açmak, mükemmel dinlemek ve güçlü sorular ilgilendiğinizi hissettirmek gerekir. Profesyonel yaşamda, sosyal yaşamda, aile ilişkilerinde iyi dinleyici olmak psikolojik oksijen ve bir terapi yönetimidir. Sadece biraz çaba ile sizi herkesten daha özel kılar.

Dinleme için sıra dışı egzersizler geliştirebiliriz. Mesela bir huzurevinde yaşlılar ile 2-3 saat konuşabilir, 3-4 yaşlarında birkaç çocuk ile sohbet edebilirsiniz. Bu müthiş bir egzersiz olacaktır.

Etkin dinlemek ego ile savaşmak, ön yargıları kırmak, sabrı sınamaktır.

Henüz yorum yazılmadı. İlk yorum yazan sen ol!

Yorum yazın

Ücretsiz bilgi almanız için sizi arayalım!